Stránky

Search

středa 7. března 2012

Gut unterwegs

Gut unterwegs - volně jako štastnou cestu, dobře dojdeme nebo "sláva vlasti výletu". Asi tak by se dal velmi volně přeložit nadpisek turistické brožurky, kterou jsem kdysi kdesi někde vzal a dnes mi přijde jako velmi inspirativní pro další příspěvek. Brožurka obsahuje spousta důvodů proč pěstovat pěší turistiku, její výhody a hlavně vypichuje několik podstatných a přínosných faktů nejen o samotné turistice, ale i pěší turistice související se Švýcarskem.

Věděli jste například, že:

...30% švýcarského obyvatelstva aktivně provozuje turistiku

...75% Švýcarů používá turistické trasy k cestování a pro další aktivity

...90% turistů jsou s kvalitou cest spokojeni nebo nadšeni

...Švýcarsko má 60 000 km značených cest

...od roku 1934 funguje turistická organizace, která udržuje a spravuje všechny cesty

...pěší turistika posiluje imunitní systém, snižuje riziko rakoviny, snižuje krevní tlak

...pěší turistika je jedna z nejbezpečnějších sportovních aktivit


Od pár lidí jsem se dozvěděl, že Švýcaři mají jen jedno turistické značení. Ano Češi mají zřejmě nejlepší turistické značení na světě a tak mnohým turistickým nadšencům zdejší podmínky mohou připadat zvláštní. Ale ona to není tak úplně pravda. Švýcaři mají 4 typy cest:



Wanderwege - pěší cesty
Setkáte se s nimi ve městěch, vesnicích a nenáročných trasách. Jsou značeny žlutě - ve formě štítků a šipek

Bergwanderwege - horské cesty
jsou označené červeno-bílým pruhováním na žlutých tabulích. Obdobně jako naše turistické značení, akorát se setkáte jen s červenobílou barvou. Tyto cesty jsou značeny všude v horách, nebo ve vesnicích, kde začínají. Zároveň vás upozorňují na náročnější výšlap a k tomu zodpovědnou výbavu a jistou připravenost - kvalitnější boty, počítat s počasím apod.

Alpinwanderwege - alpské cesty
Značeny modrou a bílou, jsou to nejnáročnějšími cesty celkově a běžný turista se s nimi zřejmě nesetká - toto značení počítá s tím, že máte sebou horolezeckou výbavu a jisté zkušenosti a především jasno odkud kam jdete

Winterwanderwege - zimní cesty
Jsou označeny svítivě růžovou a fungují pouze v zimních měsících. Kromě cedulí jsou takto označené i sloupky např. na hřebenech hor - obdobně jako v Čechách. Viditelné i za sněhové vánice či v mlze.


Ať si říká kdo chce co chce, turistické značení a celkově celý systém považuji za jeden z nejlepších jaký jsem kdy zažil a je více než user-friendly. Velkou roli pro mne hraje i fakt, že všude (v restauracích, v hotelech, na poště..) potkáváte turistické brožurky i s velmi použitelnými mapami, které vás doslova sami provedou. Máte tam vždy několik typů na výlety, na restaurace, označeny veškeré cesty pro pěší turistiku, cyklistické trasy, půjčovny kol, turistické potřeby atd. Napadá mne snad jediná věc co bych vytknul - cesty na ukazatelých jsou vždy značeny v čase a ne v kilometrech, takže asi není překvapením, že já osobně jsem všude byl vždy o dost dříve než ukazovali směrovky. Ale do cíle jsem vždy zdárně dorazil a to je hlavní. Možná jsem byl ještě lehce zmaten, stejně jako spousta jiných našinců přivyklých na české značení, že všechny trasy, které se rozdělují jsou značené stejnou barvou - tudíž jsem občas nevěděl kam uhnout a do cíle došel jinou cestou. Pravdou ovšem je, že kdybych sebou nosil turistickou mapu tak bych si jednotlivé trasy dohledal a jistě bych šel po správné.

Švýcarsko jako společnost s nejvyšší životní úrovní myslí i na inline bruslaře - máte k dispozici i několik stezek pro inline a můžete tak projet velkou část Švýcarska. Řekněmě WOW! Ve Švýcarské společnosti mi přišlo i spousta dalších věcí velmi specifických, ale jedna se týká bezprostředně i turistiky. Švýcaři jsou zvyklí navštěvovat různě kluby - ať už se jedná o Jodler klub, klub trubačů na alpský roh nebo klub turistiky. A tento klub funguje velmi aktivně a pomáhá ostatním, třeba jen tím, že na jejich stránkách můžete přes "feedback formular" napsat stížnost například na poničené značení a při nejbližší možné příležitosti ho první člen klubu při své cestě opraví a tak v podstatě samovolně svépomocí udržují cesty v co nejvyšší možné kvalitě.

No, není to krásné ?

Žádné komentáře:

Okomentovat