Stránky

Search

sobota 1. června 2013

Práce, studium a život pro nováčky

Jsem nakousl dost obšírné téma. Život ve Švýcarsku je samozřejmě na celosvětové špičce a tak není divu, že je o něj takový zájem. Ať je to z kulturních či ekonomických důvodů. Pokud zde budete dlouhodoběji žít, tak vězte, že ať se potom vrátíte kamkoliv, nikde už to nebude na takové úrovni jako zde. Šanci máte možná někde v Norsku nebo Austrálii. Nicméně skvělý život je zde vyvážen velmi tvrdou prací. Nechci se ohánět výši platu a vytahovat se nejrůznějšími daty, grafy a porovnání s ostatními zeměmi. Samozřejmě co člověk to jiný přístup k životu, co jiný věk to jiný přístup, co vzdělání to jiný přístup. Každý si musí své místo a přístup najít sám. Chtěl bych spíše jen naznačit a doporučit co a jak do začátku a na co si dát pozor. A napsat pár osobních zkušeností. A také dnes vím co bych udělal jinak. 

Nebudu doporučovat jak se sem dostat. Prostě i tady funguje pravidlo, že nejlepší je to přes známé. Není to nic o protekci, ale o jistotě zaměstnavatele, že vám může důvěřovat a že jste někým zaručeni. Pokud a ať z jakéhokoliv důvodu se sem chcete dostat a nemáte žádného známého tak bych na to šel jednoznačně přes agenturu, protože jste zaštítěni nějakou organizací. Pokud sem pojedete naslepo (a bez předchozích zahraničních zkušeností), je velmi pravděpodobné, že se velmi brzy vrátíte zpátky. 

Ať si myslíte co umíte nebo umíte jazyk, nenechte se mýlit. Švýcarský přstup k práci a požadavky jsou velmi specifické, především vyžadují poctivý přístup, nasazení a co hlavně především - odbornou způsobilost. To je asi to nejhlavnější o čem zde bude řeč. Proto zde tolik cizinců začíná (a bohužel také často končí) u pomocných prací. Jsem přesvědčen, že je to tím, že se dále nevzdělávají. Ať jazykem nebo následným studiem různých kurzů zvyšující vaší odbornou kvalifikaci.

Ať máte sš nebo vš diplomy ze škol východní Evropy (stejně jako já - proto to píši), věřte, že ve většině případů Vám je nikdo neuzná, protože studium je zde ve Švýcarsku velmi specifické. To je také důvod proč začít u nějaké pomocné práce a jak se tady rozkoukat. Pár měsíců to zcela určitě trvá. Pokud budete vědět, že zde zůstanete déle než jeden rok, silně bych Vám doporučil udělat si jazykový kurz, který většinou pořádá Gemeinde Vašeho kantonu za pár franků. Jeden kurz trvající dva semestry u nás stál asi 750 franků, což je luxusní. Mimochodem semestr vysoké školy tady stojí od 6 do 10 tisíc franků. Pokud nemáte peníze tak jediná možnost jak zde studovat vysokou školu nebo univerzitu je přes Erasmus projekty. Samozřejmě, že (jako všude v západní Evropě) se školství platí a bezplatné školství tady neexistuje. Já osobně jsem pro placené vysoké školství. Úroveň studentů se v globálním měřítku nedá srovnávat. Kromě toho, že se Vás nikdo neptá co máte za školu, ale jak jste ji udělal! 

Tento jazykový kurz je vlastně Vaším dalším vstupem do života tady, protože najedou budete používat jazyk sebevědomněji a Váš zaměstnavatel na Vás bude koukat mnohem lépe. Lepší komunikace je esence veškerého pobytu. Kurzy pořádají kromě kantonálních zřízení také sposuta jiných organizací. Nejlepší bude se jít informovat na příslušnou Gemeinde, kde Vám jistě poradí. Tento jazykový diplom je také Váš přístup k dalšímu vzdělávání, nehledě na to, že je mezinárodní. Nabízejí se např. večerní školy. A nebo pokud budete mít štestí na solidního zaměstnavatele tak Vám jistojistě se vzděláním poradí a nebo vyjde vstříc s pracovní dobou, protože pokud u Vás vidí motivaci a schopnosti tak je i pro něj výhodné Vám v rámci oboru poskytnout vyšší kvalifikaci - ať už se jedná o počítačový kurz nebo certifikát na sváření vysokotlakých trubek. Všechno se bere! Platí zde dvojnásob pravidlo, že o co si neřeknete to nemáte.

Osobní doporučení:

- Ve Švýcarsku neexistuje nic jako minimální mzda. Průměrný plat je přes 6 000 franků, ale je jasné, že na ni dosáhnout je obtížné. Každopádně číslo pod které by jste se neměli dostat je 3 500 franků. To odpovídá platu ca 20 franků na hodinu, ale to je to absolutní minimum, které odpovídá brigádním či pomocným pracem v kuchyni nebo na hotelích. I uklízečky tady mají více. 4000 franků je řemeslnické minimum. 

- Pokud Vám zaměstnavatel dává méně jak 3 500 franků, vězte, že vás cíleně okrádá. Nedělejte si iluze o pověstné poctivosti Švýcarů. I tady tvrdě vládnou peníze a i tady se poctivě zametá pod koberec. A peníze a zlato jsou pro Švýcary vším. Především pro starší generace.

- Pokud Vás zaměstnavatel láká na menší plat za protislužbu - například za vlastní bydlení, které Vám poskytne, velmi pečlivě zvažte situaci. Například je hezké, že Vám nabídne byt za 600 franků, kde není ani sporák, když si můžete pronajmout vlastní byt za 900 franků s vlastním komfortem. A hlavně s vlastní nezávislostí. Ať se děje co se děje, ať je zaměstnavatel jakkoliv milý a tváří se sebevíc kamarádsky buďte tvrdí a pod 3 500 tisíce franků s platem nejděte. Je jasné, že z toho kouká nějaká křivost a minimálně neférové jednání. Budťe sebevědomní, nedělejte ze sebe podřadného cizince - 3 500 franků je startovní pozice pro všechny. Pochybuji, že by se našel Švýcar, který by za menší než tuto částku dělal.

- Velmi důležité: Zaměstnavatel je za Vás POVINNEN platit AHV, které bude strhávat z platu. To je v pořádku. Je to něco okolo 6,5% z platu. Každý obor a kanton to má trochu jiné. AHV znamená sociální a starobní pojištění, které se vám střádá do AHV kasy. Podle počtu nastřádaných peněz máte od 65ti let (jste-li muž) nárok na vyplácení tohoto důchodového pilíře. A co je velmi důležité je jedno jestli jste tu byli 15 měsíců nebo 15 let a co a kde jste dělali do svého důchodové věku (třeba to můžete prosedět na pláži v Karibiku). Pokud máte nastřádáno velmi málo tak stále máte alespoň nárok na životní minimum což je momentálně něco okolo 400 franků. A to je na české starobně-důchodové poměry velmi mnoho. Předpokladem tohoto důchodu je AHV karta, kterou MUSÍTE obdržet od zaměstnavatele. Pokud jste ji do jednoho měsíce nedostali je to další křivost, která se děje velmi často. Mnoho zaměstnavatelů to takto zkouší především na mladé lidi, kteří netuší a je to výborný důvod jak nevědomně nevyplácet tak vysoký plat. AHV je povinen platit ze zákona. Pokud jste kartičku neobdrželi, tvrdě ji vyžadujte a obraťte se, že jste se byli ptát na místní Gemeinde kde Vám to řekli. Musíte se zaštítit nějakou institucí opět. Potom další důležitý fakt je, že kartu AHV budete mít už do konce života. Je to vlastně vlastní důchodové konto kam vám povinně musí přispívat zaměstnavatelé, kde jste v průběhu pracovního života pracovali. Důležité je si jí schovat a to až do důchodu. A nebo ji můžete nechat převést do vlastního sociálního systému. Což by v případě Čech udělal snad jen naprostý idiot.

- Pokud máte na výběr oblast kam jít, dejte na mne a vyhněte se kantonum jako Nidwalden, Obwalden, Uri nebo Schwyz..  Kromě toho, že v těchto kantonech kromě krav a luk opravdu, ale opravdu nic není (no dobře na louce ve Schwyzu bylo založeno Švýcarsko a Obwalden má velkou lanovku) tak jsou zde lidé upřímně řečeno dost prkenní a jaksi žijí v duchu hodnot 100 let nazpět, ne-li více. Především starší generace, která inklinuje k chování a křivostem výše popsaným. Běžte raději do města než na venkov a logicky běžte raději do velké (nejlépe nadnárodní) firmy než k soukromníkovi. Důvody jsou snad jasné.

- Dělejte si kamarády nejen mezi místními, ale především mezi cizinci - mezi turky kam chodíte na kebab, mezi Thajci, kam chodíte na jídlo... Z vlastní zkušenosti Vám to mohu doporučit, protože narozdíl od Švýcarů Vás dokáží pochopit a vctítit se do Vaší situace. Pokud budete mít nějaké problémy - všichni ti usměvaví a na oko přátelští Švýcaři (zvláště jsou-li všichni z jedné vesnice) najednou od vás dají ruce pryč, protože si s vámi nebudou chtít dělat starosti. Nehledě na jejich většinou vychcanou povahu budou znát nejrůznější kličky nebo organizace kde Vám pomohou. Nebo alespoň Vám více otevřou oči. 

- Pokud jste případ jako já, který nechodí do hospod tak  si najděte nějaký zájem kam můžete docházet a lépe se seznámit s místními a jinými lidmi než které potkáváte doposud. V mém případě to byla jóga. Pomůže Vám to především k jazyku a dalším kamarádům a v rámci psychohygieny se nezbláznit.

- Dělejte si zadní vrátka - ať byl Váš odchod z vlasti jakýkoliv. Nenechte se ukolébat faktem, že žijete v zemi s nejvyšším životním standartem a nic z toho nemáte. Podle mě není strašnějšího pohledu na člověka, který chodí od rána do večera celý týden a sobotu do práce aby byl falešně spokojenej a říkal by, že by se do Čech už nikdy nevrátil. Oni většinou ti největší pochlebovači v životě nikdy nikde nebyly, nežili tak nevědí jak tvrdý je chleba na západě... A přijde mi docela absurdní hledat štestí na "západě" při dnešním smývání rozdílů a migraci.. 

- Nestyďte se vrátit zpět do vlasti. Jistě vás čeká mnoho divných otázek - především od všech těch pochlebovačů, které najdete na stejné židli v místní hospodě jako tenkrát, když jste odjížděli, ale běžte si za svým a pokud Vám Švýcarsko neštimuje, raději odejděte. Je to opravdu lepší, věřte mi. Už jenom ta zkušenost vrátit se byť úspěšně nebo neúspěšně je velmi cenná a velmi dobře zhodnotitelná v životě.

- Cestujte a poznávejte. Tak obrovskou příležitost procestovat Švýcarsko tak jako máte teď už nikdy jindy nedostanete. A hlavně porovnávejte jednotlivé kantony - jsou až extrémně rozdílné jak v kultuře tak v ekonomice. Cestujte, porovnávejte, učte se... 

1 komentář:

  1. Děkuji za článek. Uvažuji o odchodu z ČR do Engelbergu a tak jsem vděčná za každou informaci. Martina

    OdpovědětVymazat