Stránky

Search

sobota 1. června 2013

cestování a low budget

Švýcarsko je samozřejmě velmi drahá země. A ubytování je zde velmi drahé, stejně jako ostatní služby.  A zcela určitě jedno z nejdražších v Evropě, avšak stále se se zdá cestovat a užívat si ikdyž  samozřejmě s omezeným komfortem.


  • Úplně nejlepší je cestovat autem, ve kterém se dá přespat - nejlépe typu MPV nebo malé dodávky. A nebo karavan. To Vám ušetří velmi mnoho peněz, pokud se bavíme o cestování v létě. Jak se pohybovat autem jsem v blogu psal již dříve, k tomu není co dodávat. Na většině odpočívadel máte k dispozici toalety s tekoucí vodou.
  • Nejlevnější možné ubytování jsou buď kempy nebo spaní na slámě. Asi to není úplně pro každého, ale zážitek to je prý výborný (Já sám s tím nemám zkušenost). Pořád se bavíme asi o třetině ceny hotelů a penzionů.A moc jiných dalších možností Vám nezbývá. V samotných kempech se můžete ve většině případech domluvit i za drobný poplatek na teplé vodě. 
  • Potom je tady další možnost, která je velmi mocnou zbraní - couchsurfing. Nechci zde hluboce popisovat moje zkušenosti a doporučení, ale obecně platné je, že couchsurfing se dá využít prakticky všude a ve Švýcarsku je velmi rozšířený. Hlavně ve větších městech, kde jsou šance samozřejmě mnohem vyšší. 
  • Další tip ohledně stravování - pokud nejste nároční vyhněte se restauracím - byť i jen kdyby jste si chtěli dát pivo. Potraviny jsou ve Švýcarsku na srovnatelné urovni s okolními zeměmi nebo i Čechy, takže jídlo a pití v restauracích se vám doslova několika násobně prodraží (mějte na paměti, že platíte za služby). Já sám jsem je za celý můj pobyt ve Švýcarsku navštěvoval minimálně. Na spoustě místech máte možnost rozdělání ohně s již připraveným ohništěm. Akorát si musíte přinést palivo. Ikdyby to bylo zakoupené dřevěné uhlí tak pořád se vám to několika násobně vyplatí. Často máte na turistických mapách ohniště vyznačeny - většinou podél tras nebo jsou na malých vesnicích velmi časté - povětšinou na okrajích, na břehu jezer... Místní budou jistě vědět přesně.
  • Nespoléhejte na rozdílnost cen ve Švýcarsku. Je stejně všude drahé. Káva (stejně tak jako jídlo) vás vyjde na stejnou cenu na vrcholu ledovce v několikatisícové výšce stejně jako ve vesnické hospodě pod ním.
  • Myslete dopředu - ve Švýcarsku funguje geniální, integrovaný systém placení jízdenek a vstupů. Pokud  hodláte přemýšlet o koupi např. jízdenky na vlak, zkuste popřemýšlet kam a jak pojedete, kdy se asi budete vracet. Zpětné a kombinované (například vlak-autobus) jízdenky jsou většinou výrazně levnější a dají se zaplatit i několik dní předem. To znamená samozřejmě větší slevu. Pokud hodláte navštívit například muzea, hrady, galerie nebo jet někam lanovkou zkuste se poptat na poště nebo vlakových nádražích na nějaký výhodné budgety. Je to velmi časté, že za jízdenku platnou na celý den máte i vstupy na nějaké památky apod. Zejména ve městech fungují tzv. "Tageskarte". Zkuste se ptát také na slevy podle vašeho statusy - podle vašich let, pokud jste student (potřebujete samozřejmě průkaz), důchodce, tělesně postižený, nebo na rodinné slevy.  Pokud zde pracujete a máte alespoň Auslanderausweiss typu L tak ve spoustě lokalit jsou slevy pro místní. Já měl jako místní slevy na lanovky po našem kantonu.
  • Plánujte dopředu. Mějte na paměti, že Švýcarsko je země velkých geografických rozdílů. Tak hezky, jak je v severním Švýcarsku nemusí být jako na horách kam se chcete vydat. Na to je dobré myslet. I když je v podhůří krásné teplo a slunečno, nahoře (kde je většinou několika tisícový rozdíl) může být zatežno a ošklivo. A samozřejmě dost často obráceně. Všude na lanovkách a vrcholcích jsou webcamery dostupné z internetu a povětšinou i s předpovědí počasí, která je na 90% přesná alespoň na dva dny dopředu. Pokud se tím budete řídit, nezklamou Vás. Toto sledování  Vám může ušetřit hodně zklamání. Píši z vlastní zkušenosti. 
  • Pokud koukáte na mapu a máte (obzvláště v horských oblastech) trasu například pro vás jen 30 km, zjistěte si co nejvíce informací. Díky stoupání, horským serpentýnám se Vám může cesta neskutečně protáhnout. Pokud jedete přes hory zjistěte si jak a kdy jsou otevřené horské průsmyky. Aby se Vám nestalo, že po půl dni stráveném za volantem dojede k silnici, která je pod pěti metrovou závějí sněhu. 
  • Zkuste stopovat. Chce to jen trochu trpělivosti. Snažte se vypadat a chovat slušně. To udělá dobrý dojem.
Ačkoliv jsem psal jako low budget, mějte na paměti, že Švýcarsko je stále pořád velmi drahé. Dal jsem jen osobní tipy, kde se dají ušetřit nemalé částky. Zkuste si  jen pro představu vygooglit ceny muzeí, vlaků (www.sbb.ch) nebo restauračních menu. A určitě stojí za to si Švýcarsko užít než ho jen přežít. 

Žádné komentáře:

Okomentovat