Stránky

Search

sobota 21. května 2011

Aldorf, město Viléma Tella

Lokalita: Centrální Švýcarko
Kanton: Uri


Hlavní atrakce - Tellův pomník na náměstí
Moje většinou kratší vícedenní výlety jsou spojené s prodlouženým víkendem anebo delší dovolenou v lepším případě. Aby toho člověk pohodlně více stihl a měl možnost pohodlně vzít více cílů naráz. Ať už z ekonomických či časových důvodů. A během těchto cest se mi vyplatilo brát si místní všelijaké turistické brožurky, jízdenky, vstupenky.. Né, že bych byl nostalgický člověk a takové věci shraňoval, ale jakmile se k nim člověk po čase dostane jeho vzpomínky spolu s fotografiemi jsou najednou jaksi živější a více přímé. Za ten rok co zde cestuji jsem těchto materiálů naspořil doslova hromadu a nedávno jsem je po té době všechny roztřídil a ejhle - jak má člověk najednou chuť psát zase. 


Jedním z těchto cílů byl i Altdorf. Město, kde jsem byl již několikrát, protože je pár kilometrů ode mne a mám ho celkem rád. Altdorf je staré město a významným je především pro svou spojitost s národním hrdinou Vilémem Tellem. A vlastně to je asi také hlavní důvod, proč sem míří davy turistů, protože v podstatě vše zde ve městě je spjato s tímto hrdinou. 




Samotný Altdorf je malé městečko, dá se velmi rychle projít. Troufnu si tvrdit že za dopoledne se to dá stihnout i s dobrým obědem v poměrně široké nabídce místních restaurací. Co je tedy zde vlastně k vidění. Jako výchozí bod bych zcela jistě doporučil hlavní náměstí Rathausplatz s velkým pomníkem samotného Viléma Tella a jeho syna. Na náměstí je také k vidění věž s hodinami a fontána s průzračnou vodou. Poté můžete vystoupat strmou uličkou ke kapucínskému klášteru, který sídlí na vrchu ze kterého máte celý Altdorf jako na dlani. Dá se sejít další cestou dolů do města, cestou budete procházet kolem místího hřbitova. Místní hřbitov nezmiňuji náhodou. Ať je to jak chce tak hřbitovy zde ve Švýcarsku jsou celkem zážitek. Opravdu. Fascinují mne místní náhrobky, kde co kus to originál - žádná šeď a opravdu je to zajímavé. A nejen pro romantiky. 


Aldorf od kapucínského kostela
Až se ocitnete opět ve městě stojí za to si zde projít město a jeho staré uličky tak celkově a intuitivně. Za návštěvu rozhodně stojí místní historické muzeum a i spolek divadelní spolek Tellspielhaus, ve kterém se hrají jednotlivé výjevy ze života Viléma Tella. Zkuste si také najít i místní neoficiální atrakci - rohový dům, který má zcela pomalovanou fasádu. Asi není překvapivé, že zde sídlí umělecký ateliér a tuším, že i nějaký etno obchod. Na podobné umělecké ateliéry máte možnost narazit několikrát. Vždy se k němu hrdě hlásí tabule, která vás na něj upozorní a máte také možnost je navštívit. Pokud se samozřejmě trefíte do otevírací doby. 


Onen zmíněný dům

Ještě než psaní ukončím, za zmínku stojí i nedaleké místo, vzdálené asi jen tři kilometry, a to jest Bürglen, kde se Vilém Tell narodil. Místo rodného domu, zde stojí kaplička. Za navštívení stojí jistě i další Tellovo muzeum a několik vyhlášených starobylých hostinců, které, kromě výtečné kuchyně, jsou vyhlášené také historickými postavami, které zde bydleli - například bavorský král Ludvík II.



Ano, Altdorf je samozřejmě vyloženě jen o Vilému Tellovi, ale také o romantických procházkách místních starých uliček. A také se dá v blízkosti výborně vykoupat a Altdorf se také nabízí jako výborný  výchozí bod pro spousta výletů - na cykloturistiku, na turistiku, na paraglide apod. Vše se dá dohodnout a získat více informací v místním Infocentru. Toliko asi Altdorf jako takový, jistě to není zastávka na celý den, ale za návštěvu jistě stojí. 


Žádné komentáře:

Okomentovat