Stránky

Search

pátek 31. května 2013

Top ten - kuchyně

...aneb co rozhodně ochutnat než odjete ze Švýcarska. Jednoduše se dá švýcarská kuchyně označit jako střídmá, ale bohatá. Potraviny a suroviny jako takové jsou samozřejmě špičkové kvality.


1. fondue
Pokud se vás bude někdo ptát na typický švýcarský pokrm, odpovězte, že fondue. Uzpůsobeno pro společenské stolování. Hlavní roli hraje kotlík ve kterém se vaří olej nebo čokoláda a pomocí vidliček si můžete jednotlivé ingredience, z pravidla sestávající z kousků sýrů, uzeniny nebo ovoce, opéct nebo udělat čokoládovou polevu. K dispozici jsou také většinou různé omáčky - koktejlové, česnekové, jogurtové nebo kousky pečiva, které se přikusují. Asi je málo obdobných příprav pokrmů, které takto přímo podporují společenské stolování.

2. raclette
Další typický způsob stolování a další možná odpověď na typický švýcarský pokrm. Jedná se o prostor buďto venkovní na ohni nebo na stole v místnosti na kamenné desce, ve kterých se pomalu rozehřívá sýr, který se následně servíruje na talíř většinou ke špeku, k uzenině nebo zelenině. Pečivo je samozřejmostí.


3. uzeniny, klobásy, špek
V zemi krav je samozřejmě zcela nutnost (pokud vám to přesvědčení dovoluje) ochutnat místní uzeniny a masné výrobky všeobecně. K dispozici máte sušené maso, maso uzené, klobásy, špek. Můžete konzumovat za studena či za tepla. Všechno násobí ještě lokální produkty - v podstatě v každém regionu narazíte na jiné výrobce. Takže zkoušet můžete až až. 

4. sýry
Sýry jsou samozřejmě snad to nejvíce typické pro Švýcarsko. Stejně jako u uzenin máte spousty a spousty možností výběru - v každém regionu zase na vás čekají jiné typy, jiní výrobci. V každém malém obchůdku máte na výběr velký pult pro našince s obrovským výběrem. Někde dokonce narazíte i na prodejny jenom se sýry kde jsou v nabídce desítky sýrů různých zralostí, typů, různě ochucených, různě kořeněných...

5. jogurty a mléko

Mléko je v zemi krav také velmi podstatná surovina. Samozřejmě, že díky krávám, které se pasou výhradně ve venkovních prostorách se mohou Švýcaři chlubit nejkvalitnějším mlékem. Mléko dostanete opět všude v obchodech nejrůznější kvality, nejrůznějších objemů a typů. Ale dá se koupit také zcela běžně za dobrou cenu nepasterizované přímo od krav v kravínech, které jsou všude a jsem přesvědčen, že na ně zcela jistě narazíte ať chcete nebo ne. To samé platí o jogurtech. 95% všech jogurtů na které narazíte budou vyrobené v nejbližším okolí. Také se dost často podřizují sezónám, takže není vyjímka, že narazíte např. na jarní nebo kaštanový jogurt.

6. regionální farmářské produkty
Vřele doporučuji, aby jste vyzkoušeli místní trhy, které se konají zpravidla každý den ve větších městech. Samozřejmostí bude místní zelenina a ovoce (vždy podle sezony), výše uvedené potraviny, ale také nejrůznější domácí marmelády, zavařeniny, omáčky, medy až po pečivo sladké, slané, perníky apodobné. Zcela jistě si tam najde každý své

7. káva

Káva má ve švýcarsku velmi, velmi vysoký standart. Nebojím se říci, že jeden z nejvyšších v Evropě. Standartně se pije espresso. Našincům výrazně doporučuji objednávat si "café créme" což je objem typický pro české "espressa".  Všude jinde ve světě je espresso samozřejmě malé. Snad nemusím připomínat, že vynikající jsou také všechny variace mléčných káv, latté, bílých, hořkých čokolád a já nevím čeho všeho.

8. čokoláda
Čokoláda je samozřejmě také jeden z hlavních švýcarských produktů a zcela určitě si vyberete. Opět říkám, že i v sebemenším obchůdku budete mít vždy obrovkou škálu výběru čokolád. Máte samozřejmě na výběr od těch nejobyčejnějším brandových značek obchodníků až po vyhlášené značky  jako např. Lindth. Pokud se pohybujete ve větších městech tak doporučuji si najít nějakou místní čokoládovnu a koupit si čokoládu na váhu ručně vyrobenou a lámanou. Věřte mi, že lepší kvalitu nikde jinde neseženete. 

9. pálenky
Další a velmi oblíbenou kapitolou je samozřejmě alkohol. Švýcaři samozřejmě vaří vlastní pivo, ale upřímně asi je zdvořilejší psát o jejich pálenkách, které jsou an vysoké úrovni. Mám velkou chuť přirovnat tyto pálenky k českým -icím. Také zde máte na výběr obrovské množství pálenek ze švestek, z třešní, z ořechů, z hrušek a všech jiných možných výběrů. Samozřejmě se pije po jídle, ale také velmi častá je kombinace s kávou. NestyĎte si objednat v podniku

10. mošty
Já mošty miluji. Švýcaři jsou známi svými mošty - zejména těmi jablečnými, které prodávají ve skleněných vratných lahvích, což je mi velmi sympatické. A jiné vratné láhve tady v podstatě neexistují. A hlavně je i zábavný design samotných lahví, protože ve velkém počtu případů jsou lahvé zelené se zátkovým uzávěrem jako byly dříve běžné v Čechách a zároveň povětšinou se grafika za několik let zřejmě vůbec nezměnila,takže máte dojem, že pijete takové retro. Ale jsou každopádně výborné a samozřejmě každá oblast se chlubí vlastními mošty. Existují i mošty s alkoholem (tzv. jablečná vína) nebo jen perlivá, nasycená. Mošty bylo moje nejoblíbenější pití během pobytu ve Švýcarsku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat