Stránky

Search

neděle 2. června 2013

Curych

Je zvláštní jaké cíle si pro své cesty vybírám. Kolikrát jsem se všiml, že všechny ty hlavní taháky turismu nechávám stranou a raději se snažím objevovat méně známá místa a přesně totéž platí i o Curychu ačkoliv si to nezaslouží. Během mého pobytu ve Švýcarsku tak trochu stál stranou mého zájmu, ikdyž je zde spousta cílů, které navštívit je nutnost. 

Nebudu psát o historii města, protože té je všude na internetu dost, ale je dobré zmínit alespoň pro představu, že historie města sahá až do doby bronzové, přes Římany a Kelty. Samozřejmě svůj vývoj má i přes středověkové období hlavně díky reformaci a s jeho významnou reformátorskou postavou. Kdo jiný než Ulrich Zwingli. V novodobé historii korunovali Curych na město kultury světoznámé osobnosti od spisovatelů jako například James Joyce, myslitelů jako např. Carl Jung nebo Albert Einstein. Část svého exilu zde strávil Vladimír Iljič Lenin. A také zde v roce 1916 vznikl umělecký směr dadaismus. 



  



I přesto, že Zurich není hlavním městem, je to největší a  nejkulturnější město Švýcarska. Dokonce je to  podle mnoha kritérií a žebříčku nejkulturnější město na světě. A jakmile tu jednou budete a něco zažijete, zcela jistě to označení pochopíte a přijmete za své. Ať přicestujete do Curychu jakýmkoli způsobem, budova hlavního vlakového nádraží by pro Vás měla být výchozím bodem. Je zajímavá nejen tím, že je doslova postavená na řece Sihl, ale protože odtud vychází ulice Bahnhofstrasse, která je nejdražší ulicí na světě a zcela jistě by jste si neměli nechat tuto příležitost ujít. 



Celé město dělí řeka Limmat na dvě strany a od vlakového nádraží se můžete dostat do historické čtvrti přes jeden z mnoha mostů. Ve staré čtvrti rozhodně musíte navštívit dominantu města kostel Grossmünster, z jehož věže můžete mít Zurich jako na dlani, poté bych vám doporučil si užít historickou čtvrť se všemi jeho paláci, kostely a křivolakými uličkami ve kterých najdete spousty obchůdků a podniků nejrůznějšího druhu. Pokud půjdete dále východní, historickou části, jisto jistě také zastavte u curychšské radnice z roku 1695 jejíchž základy jsou na dně řeky. A  určitě ještě navštivte uličku Spiegelgasse, která je zapsána do historie tím, že zde byl ubytován Iljič Lenin s Naděždou Krupskou a také zde sídlil cabaret Voltaire - kolébka uměleckého směru dadaismus.


  

Opakem staré východní čtvrti je moderní čtvrť Züri-west, kde se soustředí převážně moderní život s moderní výstavbou a kam zamíříte především na galerie moderního umění a prvotřídní restaurace. Züri-west je spíše určen pro noční život. Jak jsem psal, Curych je především město kultury a tudíž nesmíte opomenout širokou nabídku prvotřídních muzeí a galerií. Dal bych si velký pozor na to co chcete navštívit a pečlivě vybral čemu se chcete ve městě věnovat, protože to zcela jistě zabere spoustu času. Muzea a galerie jsou uspořádány různě po celém městě a máte tak příležitost si vše pečlivě naplánovat. Za sebe bych konkrétně doporučil museum designu (museum für Gestaltung) nebo sbírka grafických listů (Graphische Sammlung). To je jen mé osobní doporučení. Kdekoliv v turistickém centru si vezměte mapku a průvodce zdarma ve kterém si můžete najít co vyhovuje vám - k dispozici je obrovská paleta oblastí od archeologie přes moderní umění až k historii. Ve městě funguje tzv. "Tageskarte", která Vám slouží jako celodenní jízdenka na městkou dopravu i jako vstupenka do několika galerií a muzeií.


  


Jak je Curych městem s nejvyšší životní úrovní, tak samozřejmě kromě kulturního vyžití nabízí i skvělé  vyžití v přírodě. Udělejte si piknik alespoň v jednom z několika nádherných parků, užijte si jezero - například projíždkou lodí, nebo korzováním po jejím břehu. A nebo si udělejte lehký výšlap na vršek Uetliberg, ze kterého uvidíte Curych jako na dlani i s celým jezerem s výbornou a originální atrakcí - můžete si projít model sluneční soustavy zmenšené do měřítka 1:1 000 000 000. A pokud máte rádi zvířata, je zde nádherná Zoologická zahrada s unikátním pavilónem deštného pralesa. A především pozorujte život ve městě s nejvyšší životní úrovní. Pozorujte jak se lidé v kravatách během polední pauzy převlékají do plavek, aby se mohli osvěžit v řece, jak lidé na břehu řeky společně obědvají, jak mladí lidé v parcích vymýšlejí stále nové hry nebo se jen učí ve stínu stromů.

Žádné komentáře:

Okomentovat