Stránky

Search

neděle 2. června 2013

Jazyky a schweizerdeutsch

Mnoho lidí se ptá jak je to s jazyky. Ano, Švýcarsko má 4 úřední jazyky - němčinu (64%), francouzštinu (20%), italštinu (6.5%) a rétománštinu (0.5%). A kromě úřední němčiny mají vlastní německý dialekt - proslulý schweizerdeutsch. Jak to tedy je ? To každý ve Švýcarsku mluví 5ti jazyky ?

Ne nemluví. Švýcarsko sestává z 26 kantonů a ze 4 jazykových částí ve kterých dominuje vždy jen jeden jazyk a lidé se k němu už od základní školy učí minimálně jeden. Obecně vzato Švýcaři jsou jazykově velmi vybavení a minimálně angličtinou se turista většinou domluví i na zapadlejším venkově. Každopádně Vám budou Švýcaři velmi nápomocní a shovívaví ikdyž nebudou rozumět.  U mladých lidí je to s angličtinou v pohodě (snad) už všude. Pokud procestujete Švýcarsko zevrubně, zcela jistě se potkáte se všemi jazky a dost možná i s rétorománštinou se kterou se mluví jen ve východní části v kantonu Graubünden. Nutno podotknout, že je velmi, velmi specifický jazyk na pomezí italšitny a schweizerdeutsch.

Zcela jistě se setkáte se švýcarským dialektem, tzv. schweizerdeutsch, který neznalému člověku více než němčinu spíše připomene holandšitnu nebo něco na pomezí francouzštiny nebo švédštiny. Zřejmě největší výzva je v tom, že schweizerdeustch nikde nevyčtete (kromě lokálních názvů např. v jídelníčku nebo na různých plakátech) a tak vám nezbývá než se jí učit za pochodu jenom z cizí mluvy. A jednotlivé oblasti i některé vesnice mají dokonce i rozdílné dialekty, proto také neexistují žádné učebnice nebo učební texty. Jednotná němčina přišla až s historickou potřebou vzdělávání. Až na pár extrémních vyjímek všude, kde se mluví švýcarštinou, se dorozumíte i spisovnou němčinou.

Asi záleží na každém jak svou výuku pojme, ale já jsem obrovsky vděčný za dnešní technologické možnosti, které se dají využít k vlastnímu studiu ve volných chvílích. Například bych dopoučil najít si nějaký kurz na youtube. Samozřejmě, že Vám to profesionální výuku nenahradí, ale pořád lepší než nic samozřejmě. O jazykových kurzech jsem psal již v blogu o práci a studiu.

Francouzské kantony jako například Ženeva či Fribourg a Italská část Ticino používají víceméně spisovné jazyky bez hlubších rozdílů, ikdyž tam nějaké samozřejmě jsou. Ještě není bez zajímavosti říci, že skoro 10% populace jsou přistěhovalci nejrůznějších národností a tak je zde o jazykový guláš řádně postaráno. Je skoro až s podivem jak si dokáží jednotlivé oblasti zachovat svou autonomitu. Pokud se chcete učit základní evropské jazyky tak Švýcarko je velmi příhodná země.

Žádné komentáře:

Okomentovat