Stránky

Search

pátek 21. ledna 2011

Beckenried, centrální Švýcarsko, část první

 Jak jinak než začít vesnicí, kterou mám momentálně za domov. O Beckenriedu se právem říká, že je to jedna z nejkrásnějších vesniček na břehu jezera Vierwaldstättersee. Není pochyb. Uplatnění se zde najde v zimě i v létě, na lyžování, na horské tůry, na vodní lyžování, na mountainbiking na jachting, nebo prostě na koupání u krásně čistého jezera. Beckenried leží u dálnice A2 na posledním sjezdu před 10 km dlouhým Seelisberg tunelem nebo je možnost se sem dopravit lodí z Luzernu. Co více si může návštěvník přát ? Beckenried leží v centrálním Švýcarsku v kantonu Nidwalden a kromě toho, že leží na břehu jednoho z nejhezčích jezer v samotném Švýcarsku, tak je také na dosah horské oblasti Klewenalp - Stockhütte.

Beckenried na břehu jezera 

Ve vesnici, která nemá nikterak zajímavou historii, se dá ubytovat v jednom z několika hotelů a penzionů, kterých je zde 14 (!). Vesnička disponuje malými obchůdky, výborným pekařstvím otevřeném 7 dní v týdnu, moderním barem a poměrně stylovými restauracemi. Na jídlo doporučuji restaurace v hotelu Nidwaldnerhof a v restauraci hotelu Rössli. Restaurace v hotelu Nidwaldnerhof je nově zrekonstruovaná a nabízí širokou nabídku jídel za standartní švýcarské ceny. Restauraci Rössli doporučuji možná spíše pro její autentičnost. Nabízí Vám totiž krom stále nabídky sezonní menu, polední zlevněné menu, vždy příjemnou a rychlou obsluhu v typicky dřevěném interiéru a v nekuřáckém prostředí.

 V létě se zde dá trávit čas koupáním, opalováním na plážích (které jsou všude zdarma), půjčením si jachty či vodním lyžováním. Vše se dá v místním přístavu dohodnout. Pro horaly je zde připravena síť několika desítek kilometrů dlouhých stezek pro vysokohorskou turistiku. Rovněž tak trasy pro mountainbiking nebo třeba možnost si zde skočit paraglide v tandemu za slušnou cenu. Pokud navštívíte hory v létě Vás čekají na místech sjezdovek stáda krásných krav, ke kterým se můžete dostat do bezprostřední blízkosti a klidně se s nějakou vyfotit a pohladit. Za zmínku jistě stojí letní výběh se svišti, kde si můžete tyto typické zvířata švýcarských hor vyfotografovat a prohlédnout.

Pokud budete chtít tip na nějakou restauraci na horách, všechny mé tipy a informace jsou v druhé části o zimním využití, které se více věnují Areálu Klewenalp.

Pohled na Beckenried z lanovky na Klewenu

Moje ideální představa strávení pobytu v této oblasti je zhruba taková: po hotelové snídani se skočit vykoupat do jezera, vyšlápnout si na 4 hoďky Klewenalp, dát si oběd v restauraci s výhledem na skoro celé jezero Vierwaldsttätersee, projít se po místních stezkách a pokud budete mít už dost pěších tůr, můžete se nechat svést lanovkou, která ve čtyři hodiny jede za poměrně směšnou cenu dolů. Potom se chvíli opalovat na slunci a večer bych zašel do nějaké z místních restaurací, kde můžete být podle nálady třeba až do rána a ochutnávat švýcarské pití či místní poctivou gastronomii. Samozřejmě ve společnosti milých a pohostinných Švýcarů, kteří Vás mezi sebe automaticky přivítají. Máme všichni vše ?

Žádné komentáře:

Okomentovat