Stránky

Search

pátek 31. května 2013

Grimsel trip

Tak a je to tady. Zase mě chytla po dlouhé době plné plánů a oddalování a vymýšlení nových témat psavá a tvořivá nálada, tak hrr do toho. A byl to snad nejdéle rozepsaný článek ever. A jak si tak promítám, tak to byla snad moje nejdéle rozpracovaná práce co jsem kdy měl. O to více snad bude článek zralejší.

Jednoho krásného večera kdy jsem plánoval co s prodouženým víkendem, jsem na jednom diskuzním fóru narazil na plány mistra Crosse na výlet do Grimselpassu. A tak slovo dalo slovo a shodli jsme se společném víkendu. A tak si zase zpětně zavzpomínám na výlet po Grimsel pasu ve společnosti s panem Crossem. Díky za společnost, ubytování a čas.

Ze všeho první jsem byl pozván do frankofonního Morges, kde můj hostitel žije. Přídavné jméno frankofonní nezmiňuji náhodou, protože to byl můj první výlet do těchto končin za celý několikaletý pobyt ve Švýcarsku. Tak po představení nejbližšího okolí a následné společné večeři jsme prohlídli vlastní fotografie a vyměnili zkušenosti z cestování a života ve Švýcarsku celkově. Ještě než jsme šli spát jsme si naplánovali výlet na druhý den..

Tento trip byl také pro mne trochu zvyklý tím, kolik míst jsme projeli. Doteď jsem byl zvyklý raději projít si pouze pár míst, ale křížem krážem a zde jsme projeli více měst najednou. A teda než aby mě to mrzelo, tak mi to spíše zase trochu otevřelo oči k jinému přístupu, který se mi později více osvědčil, než ten můj. Za což jsem vlastně zapomněl příteli Crossovi poděkovat. Přiznám se, že tak úplně nevím zda by mělo hlubší smysl popisovat kde a co jsme přesně dělali, takže místo detailnějšího popisu cestu spíše jenom naznačím v bodech, doplním nejzákladnější informace a příložím především vlastní fotografie..  Spíše mi jde o vypíchnutí must see a top zážitků, které by jste neměli minout. Měli by být vaším prvotním důvodem proč se tam zastavit..

Čas jsme si rozdělili tak, že první den jsme udělali kolečko po ještě frankofonních městech - Lausanne, Vevey, Montreaux s vodním hradem Chillon. Můj hostitel samozřejmě již všechny města důvěrně znal, tak mi byl skvělým průvodcem za což mu patří také velký dík samozřejmě. Druhý den jsme jeli druhé kolo, které bylo naprosto výživné včetně luxusního počasí - jeli jsme přes Jaunpass, kde jsme úplnou náhodou narazili na výstavu starých "old-timer" traktorů, pak jsme se podívali přes Aareschlucht do Grimselpassu. Za ním jsme fotili Rhonegletscher neboli ledovec, kde pramení Rhôna. Odtamtud jsme sjeli jejím údolím do Brigu (tam ústí Simplon tunel), a pak jsme se stavili v Sionu, hlavním městě Valais/Wallisu.


Vevey

Vevey je nemalé městečko na břehu Ženevského jezera, zajímavé kromě turistické destinace, především známé tím, že zde sídlí hlavní sídlo společnosti Nestlé. Slavný chemik Henri Nestlé zde vyrobil první umělé mateřské mléko. Z dalších významných osobností, které jsou s Vevey spojena je jméno Charlieho Chaplina. Dlouho zde žil a je pochován na místním hřbitově.  S jeho sochou se můžete setkat na nábřeží, kde je dobré si udělat krátkou procházku než vyrazíte do centra.  Při korzování na místním nábřeží Vás jistě zaujme ve vodě zapíchnutá, asi tři metry vysoká jídelní vidlička, která symbolizuje stolování a potravinářství a zároveň upozorňuje, že procházíte kolem muzea Potravin ( Musée de l'Alimentation) a stolování. Zajímavostí je i ortodoxní kostel sv. Martina, který je ale hlouběji ve městě. A ještě jistě stojí za připomenutí slavná stavba od neméně slavného architekta Le Corbusiera - známá vila Villa le Lac, kterou jsme bohužel nenavštívili. Snad někdy příště. Po této krátké návštěvě jsme se vydali na náš další malý cíl - Městečko Montreaux a vodní hrad Chillon.




Montreaux a Chillon

Z historického hlediska bylo Montreaux již pro staré Římany důležitá osada, která postupem času ztratila své postavení. Na výslunní se dostalo až příchodem turistického ruchu a průmyslu. Montreaux je samo o sobě jedno z nejnavštěvovanějších letovisek na břehu Ženevského jezera a zároveň velkým hostitelem hudebních festivalů - není divu v historii se zde zabydleli např. Stravinskij, Čajkovskij, Freddie Mercury či zde konzertoval Frank Zappa, který se zde proslavil požárem budovy, kde se onen konzert konal. A tento požár byl inspirací pro slavnou skladbu Smoke on the Water kapely Deep Purple. V samotném městě se můžete projít opět po promenádě okolo jezera, vyfotit se u nadživotní sochy Freddiho Mercuryho a to je upřímně asi tak vše co se zde dá vidět. Upřímně mi Montreaux připomínalo na první pohled dost Karlovavy Vary, ale podoba byla čistě náhodná. Všude se na nás dívají budovy z přelomu 19. a 20. století a nejznámějším jejím představitelem je zřejmě budova Grand Casino. Z centra Montreaux se dá udělat pěší výlet podél jezera až k vodnímu hradu Chillon.




Lausanne 

Lausanne je hlavní město kantonu Vaud a leží na severním okraji Ženevského jezera. Kromě toho je zcela jistě jejím největším lákadlem staré město, univerzita a především světoznámá a nejvýznamnější švýcarská gotická katedrála Notre-Dame. Lausanne vás zcela jistě nezklame ani po kulturní stránce - máte zde k dispozici několik uměleckých galerií, muzeí  a spousta jiných historických památek od paláců, měšťanské domy až po zelené parky (např. Parc Mon-Repos) anebo luxusní třídy jako např. Rue de Bourg či čtvrť Ouchy.

 

Druhý den jsme vyrazili hned po snídani na naši druhou etapu pokud se to tak dá říci. Měli jsme plán co chceme vidět a tak jsme vyrazili hned po snídani, jako dva nadšení fotografové jsme si zabalili výbavu do našich turistických ruksaků a vyrazili jsme vstříc plánovaným i neplánovaným zážitkům. Asi hlavní neplánovaný zážitek, kde jsme museli zastavit byl Jaunpass s výstavou historických traktorů. To bylo samozřejmě něco pro nás. Obdivovali jsme nejrůznější traktory, obdivovali jsme i detaily jako perfektně zpracované krabice na nařadí, motory, úplně nvé pneumatiky na historických traktorech byly také obdivuhodné nicméně čas nás trochu tlačil a měli jsme před sebou ještě spousty kilometrů a několik cílů. A tak jsme přerušili obdivování a vydali se dál po naší cestě. 


A ještě než jsme dojeli do místa po kterém je tento blog pojmenovám - do samotného Grimselpass tak jsme si dali na mé doporučení malou zástavku v místě, které se jmenuje Aareschlucht. Ano je to místo odkud pramení řeka Aare, která teče městy jako Bern, Thun či Solothurn a mnoha dalšími. Tuto zastávku jednoznačně doporučuji - musíte zastavit v oblasti Haslital v městečku Meiringen. Abych to popsal obšírněji - celá Aareschlucht je vlastně několikakilometrová průrva na obou stranách vybavená turnikety. Je jedno z jaé strany do něj vstoupíte a vyjdete. K dispozici máte několik kilometrů skalních chodeb a výhledů odkud můžete pozorovat krásné jeskyně, pohledy na řeku. Cesta není sama o sobě nikterak náročná, ale je zde spousta lidí, kterým se musíte vyhýbat a dávat přednost. Možná doporučuji vzít si sebou něco teplého na sebe. V některých místech pokud zůstanete déle může být velká zima. Samozřejmě, že se zde platí vstupné, ale myslím, že to za to zcela jistě stojí. Doporučuji si projít webové stránky http://www.aareschlucht.ch/ kde najdete veškeré a především aktuální informace. Asi bych si dával pozor i na otevírací dobu. Mňo, po tomto zpestření jsme jeli dál až do cíle naší cesty - Grimsel pass

  


Grimselpass je horský průsmyk, ležící v nadmořské výšce 2 165 metrů a spojuje Berner Oberland s částí Oberwallis. Samotný průsmyk je impozantní především z mnoha důvodů - nejen historického (historie se datuje až do 13 století!), ale samozřejmě také okolní přírodou a pro mě jednoznačně především architekturou. Do průsmysku vedou velmi klikaté horské silnice, které dají vašemu autu zcela jistě zabrat. V této nadmořské výšce je vybudován samozřejmě turistický hotel, horské lanovky ale především masivní přehrada, která slouží zároveň jako zdroj elektrické energie. Fascinující místo. Tak fascinující, že jsme zde zůstali po krátkém obědě ještě dlouho do odpoledních hodin - já osobně jsem obdivoval samotnou přehradu, pořizoval spoustu fotografií s novým polarizačním filtrem a prostě si užíval to místo samotné a především ostré slunce, nejčistější horský vzduch a okolní jezera... Ač se mi moc nechtělo, pozdní hodiny naznačovali potřebu vyrazit směr domů. Lépe řečeno do domova mého skvělého hostitele.



Ještě než jsme dojeli domů tak jsme se cestou zastavili na několika velmi důležitých místech, které je minimálně dobré znát. Ta první byla zastávka v městě Brig, kterému dominuje především Stockalperův zámek, který zvláštní svou architekturou. Pokud stihnete otevírací dobu (narozdíl od nás) tak se můžete podívat na místní expozice. Celé městečko je samozřejmě historické a dá se zde strávit příjemný čas v historickém centru a s kostely a starými domy. Poslední naší zastávkou bylo malé město Sion. Je to správní město kantonu Wallis, které je především historické a možná je zajímavé, že je zde i letiště kde přistávají letadla z Curychu a nabízejí se zde také vyhlídkové lety okolo města. Město má samozřejmě spoustu historických a kulturních lákadel. Hlavním z nich je samozřejmě opevněný hrad Tourbillon a opevněný kostel Notre-Dame-de Valére na které jse mse těšil. Ty panoramata za to stojí, ale musíte se vyšplhat někam na nejbližší kopec, což jsme bohužel už nestihli. Tak aspoň jsme se prošli po historickém centru a jedna fotka hradu z ulice... 

Fuu, takže jsem konečně dopsal skoro dva roky rozepsaný článek. Jdu si dát kafe.

Žádné komentáře:

Okomentovat